Een Italiaans team van artsen is erin geslaagd om een gezonde nieuwe huid te kweken voor een Duits jongetje dat door een zeldzame ziekte zestig procent van zijn opperhuid verloren had. Het destijds ongeneselijk zieke jongetje kan nu weer deelnemen aan het dagelijks leven.

Het jongetje werd in het ziekenhuis opgenomen omdat hij leed aan een dubbele bacteriële infectie. Artsen kregen de infectie niet onder controle en het jongetje was op dat moment meer dan de helft van zijn opperhuid kwijt. Daarop namen de behandelaars contact op met de Italiaanse stamcelbioloog Michele De Luca. Hij doet al meer dan tien jaar onderzoek naar genetisch gemodificeerde stamcellen.

Epidermolysis bullosa

Het jongetje lijdt aan epidermolysis bullosa. Dat is een ongeneselijke erfelijke huidziekte, waarbij een gen in de huid gemuteerd is. Door het gemuteerde gen ontbreekt de vorming van een essentieel eiwit, dat de opperhuid aan de onderliggende lederhuid verankert. Hierdoor beschadigt de opperhuid bij de kleinste aanraking en ontstaan er blaren, ontstekingen en soms zelfs huidkanker.

Gen vervangen met een virus

De artsen namen enkele vierkante centimeter onaangetaste huid af. Via een onschadelijk virus brachten ze het juiste eiwit-gen aan in het DNA van de huidcellen. Vervolgens werd deze gezond gemaakte huid gekweekt tot bijna een vierkante meter.

Gedurende drie operaties werd bij het jongetje tachtig procent van zijn huid vervangen. Een half jaar later mocht hij, met een wat meer gerimpelde huid, het ziekenhuis verlaten. Hij kan inmiddels weer voetballen en naar school.

Kweekhuid en kanker

Het had ook goed anders kunnen lopen. Zo waren de artsen bang dat de kweekhuid zichzelf misschien niet zou vervangen. Ook had het virus zich op een ongewenste plek in het DNA kunnen nestelen, met kanker als gevolg. Beide doemscenario's bleven uit. Zo stellen de artsen in vakblad Nature.

Bron: RTL Nieuws, Afbeelding van Rühr University/Frank Jacobsen