Het aantal jongeren van 18 tot 25 jaar dat cosmetische ingrepen laat doen is in tien jaar tijd meer dan verdubbeld. Het gaat vooral om botoxprikken in het gezicht tegen rimpels en fillers om vollere lippen te krijgen, meldt het AD.

In 2008 liet 3,1 procent van de 18- tot 25-jarigen zich met botox en fillers behandelen. In tien jaar tijd is dit percentage gestegen naar acht procent. Dat meldt nieuw onderzoek van het Erasmus MC onder leiding van cosmetisch arts en onderzoeker Tom Decates. Het is volgens het Rotterdamse ziekenhuis voor het eerst dat er onderzoek is gedaan naar de toename van het gebruik van fillers en botox onder jongeren.

Manipulatie via Instagram en TikTok

Decates noemt de toename 'opvallend, omdat het gaat om een kwetsbare leeftijdsgroep'. Tieners en twintigers - die soms in hun eentje langskomen - zijn volgens hem 'makkelijk te beïnvloeden en te manipuleren' via sociale media zoals Instagram en TikTok. De arts ziet steeds meer slachtoffers van mislukte ingrepen langskomen op zijn complicatiespreekuur in Rotterdam en de gevolgen kunnen volgens hem 'desastreus' zijn.

''Het is nog maar de vraag of je op die leeftijd de consequenties kunt overzien van een cosmetische ingreep. Als je onzeker bent over je lichaam of gezicht, verandert dat echt niet als je opeens vollere lippen hebt. Die onzekerheid hoort bij volwassen worden. Dat zit in je hoofd, niet aan de buitenkant. Stop ook met kijken naar al die knappe fitgirls en fitboys op sociale media. Dat is een schijnwerkelijkheid', houdt Decates de jongeren voor.

Kies een goede behandelaar

Wie een cosmetische ingreep toch echt wil doorzetten, moet goed uitzoeken door wie hij of zij die laat doen. Decates: 'Er wordt nu nog te vaak geprikt door beunhazen, die weinig verstand hebben van de anatomie van het gezicht met alle rampzalige gevolgen van dien. Tot aan verminkingen toe. Sommige meiden die ik hier in het Erasmus MC, huilend van spijt, op het complicatiespreekuur zie, zien eruit alsof ze tegen een vuist zijn aangelopen. Bont en blauw en een scheef gezicht.'

Bron: ANP/ ANP MediaWatch / AD