Seksuele voorlichting op scholen gaat vooral over voortplanting, soa’s en ongewenst zwanger raken, maar nauwelijks over het plezier in seks. Scholieren geven de lessen gemiddeld 5,8 als cijfer, in een onderzoek onder ruim 2000 jongeren van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel.

Scholieren klagen onder meer dat er niets werd verteld over het vrouwelijke orgasme of masturbatie, of over respect en het aangeven van grenzen. 'We hebben het ook nauwelijks gehad over seksuele geaardheid of over het feit dat je je niet per se man of vrouw hoeft te voelen. We hadden het alleen over condooms en seks. Er was een uitgebreid plaatje van de piemel. Niet van de vulva, maar alleen van de eierstokken', aldus deelnemers aan het onderzoek.

'Er bestaat meer dan voortplantingsseks. Ik had meer willen weten over niet-heteroseks en hoe leuk seks kan zijn voor jezelf en de ander', aldus een deelnemer volgens het onderzoeksrapport. 'Ik had meer willen leren over seksuele weerbaarheid. Op jonge leeftijd was het voor mij moeilijk om te beoordelen hoever ik mijn partner moest laten gaan. Soms heb ik dingen toegelaten die niet prettig waren voor mij,' zei een ander.

Bron: EenVandaag
Bron: EenVandaag
 

Thuis, vrienden en internet

Bij 40 procent van de jongeren wordt seks ook thuis besproken, hoewel de meesten niet per se zitten te wachten op een gesprek over seks met hun ouders: volgens het rapport vindt 65 procent dat gênant. Maar driekwart haalt de meeste informatie van internet. Ook leren scholieren erover door er met vrienden over te praten. Daarnaast zegt 43 procent van de jongens en 20 procent van de meisjes van porno veel op te steken over seks.

De omroepen 3FM Tussenuur (Human) en Brandpunt+ (KRO-NCRV) geven vanaf maandag een week lang aandacht voor betere en leukere seksuele voorlichting, onder meer via YouTube-kanalen.

Bron: ANP / 3Vraagt - Het volledige onderzoeksrapport lees je hier.