Lachgas, misbruikt als partydrug, eist de afgelopen weken opvallend veel verbrandingsslachtoffers. De drie brandwondencentra in Nederland slaan alarm, zo schrijft De Telegraaf.

De afgelopen weken zijn maar liefst 14 jonge lachgasgebruikers, tieners en twintigers, met ernstig bevriezingsletsel opgenomen in een van de brandwondencentra in Groningen, Rotterdam of Beverwijk.

Brandwonden tussen de bovenbenen

'Alle lachgaspatiënten die wij hier in het Maasstad Ziekenhuis binnenkregen voor behandeling, hadden ernstige verwondingen aan de binnenzijde van hun bovenbenen', zegt de Rotterdamse brandwondenarts Ymke Lucas.

Lees ook:Lachgas: wat is het en hoe gevaarlijk is het?

'Daartussen klemden zij de lachgastank, om vervolgens ballonnen met het gas bij te vullen. De gebruikers, die vaak zelf al onder invloed van het lachgas zijn en daardoor ook een sterk verhoogde pijngrens hebben, blijken dan niet door te hebben dat de tank tussen hun benen zó koud wordt dat het letterlijk invriest in de huid en diepe brandwonden veroorzaakt.'

Nieuw fenomeen gemeld

De Nederlandse Brandwonden Stichting (NBS) heeft na het ontdekken van de eerste lachgasslachtoffers met ernstig bevriezingsletsel dit nieuwe fenomeen gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Inspectie Leefomgeving en Transport.

'Het publiek moet weten dat gebruik van het ogenschijnlijk "onschuldige" lachgas kan leiden tot levenslange littekens door bevriezingsletsel', stelt Lucas.

Bron: ANP / De Telegraaf