De gesloten jeugdzorginstelling Transferium in Heerhugowaard heeft een rechtszaak tegen achttien gemeenten in Noord-Holland verloren. Transferium maakt bezwaar tegen een openbare aanbesteding, waardoor de instelling vreest dat ongeveer honderd kwetsbare jongeren opeens buiten de eigen regio moeten worden geplaatst. Maar de vordering is afgewezen, heeft de rechter in Amsterdam bepaald.

'Gemeenten in Noord-Holland Noord hebben voldoende onderzocht dat de winnende aanbieding een realistisch alternatief biedt, dat past binnen het wettelijk kader', aldus de rechter.

Openbare aanbesteding

In de gesloten jeugdzorginstelling zitten jongeren met zeer ernstige problemen, zoals zelfdestructie, agressie en verslaving. Na het overhevelen van de jeugdzorg naar gemeenten in 2015 kunnen deze gemeenten kiezen om via een openbare aanbesteding te bepalen wie deze zorg mag geven.

Het contract voor jeugdzorg wordt door de uitspraak definitief gegund aan jeugdhulpaanbieder Horizon.

'Jongeren mogen niet de dupe zijn'

De betrokken gemeenten gaan op zeer korte termijn met partijen in gesprek, laten ze weten. Wethouder in Heerhugowaard John Does, woordvoerder namens de achttien gemeenten: 'We hebben één grote gemeenschappelijke drijfveer: we willen allemaal het beste voor deze groep kwetsbare jongeren. We hebben er vertrouwen in dat wij samen tot afspraken komen over de zorgcontinuïteit om de onrust bij jongeren, ouders en betrokkenen spoedig weg te kunnen nemen.'

Bron: ANP