Kinderen in de gesloten jeugdzorg worden nog te vaak alleen opgesloten in een afzonderingsruimte of in hun kamer, schrijft de Volkskrant. Vanaf 2022 moet het aantal gedwongen afzonderingen (isolaties) op nul staan. Dat hebben gesloten jeugdzorginstellingen vorig jaar afgesproken met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, maar ze dreigen die deadline niet te halen.

Dat concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na een reeks bezoeken eerder dit jaar aan bijna alle locaties van de jeugdzorgplus, de zwaarste vorm van jeugdzorg. Daarin verblijven 1400 jongeren tussen de 12 en 18 jaar die bescherming nodig hebben, omdat ze zichzelf in gevaar brengen of omdat anderen dat doen, omdat hun ouders hun geen veilig thuis kunnen bieden, of omdat ze behandeling weigeren voor hun ernstige gedragsproblemen. Het zijn veelal kinderen die een trauma hebben opgelopen door mishandeling, verwaarlozing of misbruik, schrijft de Volkskrant.  

Geen systematische registratie

Hoe vaak jongeren in een isoleercel - in jeugdzorgjargon: afzonderingsruimte - belanden, wordt niet systematisch geregistreerd. In een recent onderzoek in opdracht van Jeugdzorg Nederland telden tien (van de in totaal twaalf) jeugdzorgplus-instellingen in een paar weken tijd bij elkaar 860 gedwongen afzonderingen. In de meeste gevallen ging het om het opsluiten in de eigen kamer.

Bron: ANP MediaWatch / Volkskrant