Een jongen van vijftien jaar uit het Belgische Halle is met de schrik vrij gekomen toen hij ontdekte dat zijn bed in de fik stond door een ontplofte powerbank. Gelukkig werd hij net op tijd wakker om samen met zijn ouders het vuur te doven. Je telefoon 's nachts en onder je kussen of op het nachtkastje opladen kan gevaarlijk zijn. Bij de Belgische brandwondenorganisatie Oscare kwamen dit jaar al dertig mensen binnen die door oververhitte telefoons of opladers brandwonden hadden opgelopen.

Brandweer Nederland geeft het advies om apparatuur alleen nog maar op te laden als je thuis bent en niet slaapt of van plan bent om te slapen. Tegen RTL Nieuws: 'Een telefoon opladen, onder je kussen leggen en lekker gaan slapen is niet verstandig. Dat geldt ook voor andere apparaten zoals powerbanks (accu voor je telefoon) en hoverboards'.

'Koop geen namaakproducten'

'Bij accu's is er een groter risico. Zorg daarom dat je een rookmelder hebt', aldus Brandweer Nederland. Erik Pels van Pels Brandpreventie zegt tegen RTL Nieuws dat het slimmer is om namaakproducten links te laten liggen en altijd originele spullen te kopen. 'Zo'n powerbank heeft een bepaald vermogen nodig, en daarvoor is een goede spanningsomvormer nodig. Er komt misschien een hogere spanning uit het stopcontact dan het apparaat nodig heeft. Als de spanningsregelaar niet goed werkt kan er hitte ontstaan, en dus ontploffingsgevaar. Ook je telefoon kan oververhit raken.'

Campagne moet jongeren op gevaren wijzen

Oscare probeert met de campagne #BeUnplugged jongeren te wijzen op de gevaren die met mobieltjes opladen gepaard gaan. De organisatie wijst deze zomer jongeren op festivals voor gevaren door brandwonden door verkeerd opladen van telefoons.

Bron: RTL Nieuws