Maak je jouw oren wel eens schoon met een wattenstaafje? Volgens de Amerikaanse Academie voor oor- en keelstudies kun je daar beter mee stoppen. Uit hun onlangs gepubliceerde update van de richtlijn voor de behandeling van oorsmeer, blijkt dat het schoonmaken onnodig en slecht is voor je oren.

Seth R. Schwartz, een van de verantwoordelijken voor het opstellen van de nieuwe richtlijn, geeft aan dat de update erg belangrijk is: ‘Mensen hebben de neiging om hun oren schoon te maken, omdat ze denken dat oorsmeer een indicatie is van onreinheid. Dat is onjuist en leidt tot bedreiging van de gezondheid van de oren.’

Schoonmaakmiddel

Oorsmeer wordt door het lichaam aangemaakt als schoonmaakmiddel. Viezigheid en stofjes blijven aan het goedje plakken waardoor het niet verder je oor in kan dringen. Door kaakbewegingen en huidgroei in je gehoorkanaal, verlaat oorsmeer je oor uiteindelijk vanzelf.  

Het komt voor dat het zelfreinigingsproces niet helemaal goed werkt, en oorsmeer zich ophoopt. Veel mensen grijpen op dit moment naar bijvoorbeeld een wattenstaafje. ‘Het probleem is dat deze poging om het probleem te elimineren alleen maar leidt tot meer problemen, omdat de oorsmeer verder het gehoorkanaal wordt ingeduwd,’ zegt Schwartz.

De richtlijn

In de update van de richtlijn worden de volgende adviezen gegeven:

  • Maak je oren niet te vaak schoon.
  • Stop niets in je oren dat kleiner is dan je elleboog.
  • Gebruik geen oorkaarsen.
  • Breng een bezoek aan je huisarts als je symptomen hebt van gehoorverlies, oorpijn of een vol oor, en niet zeker weet of dit door oorsmeer komt.
  • Vraag je huisarts om advies over hoe je thuis oorsmeer aan kunt pakken.
  • Zoek medische hulp wanneer je oorpijn, een loop oor of een bloedend oor hebt.

Bron: Metro