Het hergebruiken van keukensponsjes is volgens onderzoekers een slecht idee. Ook al kook je de spons in water of leg je het een paar minuten in de magnetron: er blijven bacteriën in de spons achter. Sterker nog: het kan er zelfs voor zorgen dat er juist meer bacteriën bijkomen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het online magazine Scientific Reports van het natuurwetenschappelijke tijdschrift Nature.

De onderzoekers geven aan dat uitkoken een goede manier lijkt om bacteriën te doden. Toch bevatten sponsjes die geregeld op die manier worden schoongemaakt niet minder bacteriën dan vieze, gebruikte sponsjes. Een van de verklaringen hiervoor is dat sponsjes van poreus materiaal worden gemaakt. Dat houdt in dat vocht langzaam wordt doorgelaten.

Resistente bacteriën vermenigvuldigen zich

Volgens de wetenschappers nemen sommige bacteriën juist toe omdat resistente bacteriën waarschijnlijk het schoonmaakproces overleven en zich daarna razendsnel vermenigvuldigen. Op lange termijn is het schoonmaken van sponsjes dus niet alleen niet effectief, het aantal ziekteverwekkers kan er zelfs door toenemen, beweren de onderzoekers.

De wetenschappers geven aan dat er meer onderzoek nodig is om hun resultaten verder te bewijzen. Toch stellen ze wel dat 'de resultaten het aannemelijk maken dat het geen goed advies is om sponsjes te reinigen'.

Bron: RTL Nieuws