Bij Japanse marketingbureau Piala Inc. krijgen niet-rokende werknemers zes betaalde verlofdagen erbij. Deze maatregel nam het bedrijf na een aanhoudende oproep van werknemers die het oneerlijk vinden dat hun collega's steeds op rookpauze mogen, terwijl zij doorwerken.

Bij het bedrijf, dat op de 29e verdieping van een gebouw in het centrum Tokio gevestigd is, duurt het even voordat de werknemers buiten zijn. Hierdoor duurt een rookpauze al snel een kwartier. 'Een van de niet-rokende werknemers plaatste een oproep in de ideeënbus, waarin hij aangaf dat de rookpauzes problemen gaven', zegt Haritoko Matsushma, woordvoerder van het bedrijf tegen de Telegraph. Een directielid zag de oproep en vond dat de werknemer gelijk had. 'Nu geven we de niet-rokers extra vrij om die tijd te compenseren.'

Motivatie

Het bedrijf hoopt haar werknemers te helpen met stoppen door ze te motiveren in plaats van ze te straffen. En het werkt, zo zegt de CEO van het bedrijf dat al minstens 30 van de 150 werknemers gebruik heeft gemaakt van de regeling en dat enkele rokers inmiddels al zijn gestopt.

Wat vind jij van het beleid dat dit Japans bedrijf voert?

Bron: The Telegraph