Zo’n duizend vrouwen zouden tot het ongenoegen van oncologen jaarlijks onnodig een zware chemokuur moeten ondergaan. Dit omdat een speciale test die de terugkomst van de ziekte voorspelt, mogelijk niet in het basispakket komt.

Het Zorginstituut Nederland adviseert om deze speciale test, de zogenoemde 'MammaPrint', niet op te nemen in het basispakket. De genetische test wordt bij hormoongevoelige borstkanker toegepast en kan de terugkeer van tumoren voorspellen. Op basis hiervan kunnen patiënten beslissen geen zware chemotherapie meer te ondergaan.

'Voor ongeveer duizend vrouwen is chemo niet nodig'

'De test is geschikt voor zo’n tweeduizend van de vijftienduizend vrouwen die jaarlijks de diagnose borstkanker krijgen. Voor ongeveer duizend van hen is chemo niet nodig', zegt Gabe Sonke, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie.

Zorginstituut Nederland is bang dat er twee keer zoveel vrouwen overlijden aan borstkanker als ze niet standaard worden behandeld met chemotherapie. Oncologen spreken dit tegen. 

Vergoeding MammaPrint uit coulance

Medisch specialisten en patiëntenverenigingen sturen een brandbrief naar minister Bruins van Volksgezondheid. Ze pleiten voor de opname van 'MammaPrint' in het basispakket. Alle verzekeraars vergoeden de speciale test nu ook al uit coulance, maar of dat zo blijft is niet duidelijk. Verzekeraars wachten nog af wat de minister beslist.

Bron: AD