In het Verenigd Koninkrijk is het vanaf nu toegestaan om met DNA van drie personen baby's te verwekken via ivf. Dit zou moeten voorkomen dat dodelijke genetische afwijkingen via de moeder worden doorgegeven aan het kind. Het is dan ook alleen toegestaan als het risico op zo’n afwijking erg hoog is.

Sommige wetenschappers hebben hun twijfels bij de beslissing. Volgens hen zou het vrij baan kunnen geven aan genetisch gemodificeerde ‘designer’-baby’s.

Donorembryo

HFEA, de Britse autoriteit die toezicht houdt op Britse ziekenhuizen die ivf-behandelingen uitvoeren, moet elk verzoek van patiënten goedkeuren. Eerder mag de procedure niet plaatsvinden. Bij een akkoord wordt vervolgens het ‘goede’ DNA van beide ouders ingebracht in een donorembryo. Slecht materiaal uit het mitochondriale DNA, DNA wat zich niet in de celkern bevindt, blijft in het ‘oude’ embryo achter.

Nederland

Het ziet er niet naar uit dat deze vorm van ivf binnenkort in Nederland mogelijk is: ‘In Nederland is het verboden om menselijke embryo’s te maken voor medische experimenten, dus dat zou dan eerst heroverwogen moeten worden,’ aldus hoogleraar Biomedische Ethiek Guido de Wert.

Bron: RTL Nieuws