Iva Bicanic, klinisch psycholoog en hoofd van het landelijk Centrum Seksueel Geweld, mag zich een jaar lang de 'Meest Invloedrijke Persoon in de Publieke Gezondheid' noemen. Mede dankzij haar is seksueel geweld de afgelopen jaren van een 'persoonlijk probleem' een 'maatschappelijk issue' geworden, maakten GGD GHOR Nederland en de Federatie voor Gezondheid donderdag bekend.

Daarmee zijn slachtoffers van seksueel geweld 'uit het verdomhoekje' gehaald. 'Iva zet zich er al jaren voor in dat zoveel mogelijk slachtoffers van seksueel geweld goed en snel geholpen kunnen worden. En bovenal dat herhaling wordt voorkomen', aldus de organisaties.

Centra Seksueel Geweld

Mede dankzij haar inspanningen zijn er nu 16 Centra Seksueel Geweld in Nederland. 'Voor slachtoffers betekent dat heel concreet dat elk slachtoffer van aanranding of verkrachting binnen een uur bij één van de locaties terechtkan.'

Onafhankelijke vakjury

Bicanic werd als winnaar gekozen door een onafhankelijke vakjury bestaande uit onder anderen oud-staatssecretaris Martin van Rijn, wethouder van Utrecht Victor Everhardt en hoofdredacteur van Zorgvisie Simon Broersma.

Bron: ANP