Er zijn steeds meer voorzichtige aanwijzingen dat het vaccin tegen bof, mazelen en rodehond ervoor zorgt dat je minder ziek wordt van het coronavirus. 

De BMR-vaccinatie zit sinds 1978 in het rijksvaccinatieprogramma. Sindsdien krijgen kinderen met veertien maanden en op negenjarige leeftijd de vaccinatie en dan ben je beschermd tegen deze drie ziektes voor de rest van je leven, maar nu lijkt dit vaccin dus ook wat te doen tegen het coronavirus. 

Stoere mannen en vrouwen? 

Onderzoekers van World Organisation, een Amerikaanse NGO, keken naar het ziekteverloop van de bemanning van het Amerikaanse vliegdekschip de USS Roosevelt. 

Eind maart was er op dit schip een grote coronauitbraak, van de ongeveer vierduizend bemanningsleden raakte een kwart besmet met het cornavirus. De onderzoekers keken hoe ziek de 955 bemanningsleden daadwerkelijk werden van het virus. Wat bleek? Van de 955 is er maar één zo ziek geworden dat die opgenomen is in het ziekenhuis. Als je deze cijfers volgens internist  Larry Tilley vergelijkt met de gemiddelde ziekenhuisopnames naar aanleiding van corona in Amerika dan zouden er meer dan honderd bemanningsleden in het ziekenhuis opgenomen moeten zijn. Volgens Tilley is 'het feit dat maar een soldaat is opgenomen in het ziekenhuis niet een kleine afwijking, maar zit het mijlenver van de norm'.  

Een verklaring zou volgens internist Tilley het strikte vaccinatiebeleid van de Amerikaanse marine kunnen zijn: iedereen was gevaccineerd met het BMR-vaccin. 

Allemaal jong? 

De World Organisation is vervolgens gaan kijken naar de sterftecijfers van de landen waar het coronavirus flink heeft toegeslagen: China, Zuid-Korea, Italië en Spanje en hebben dit afgezet tegen de leeftijd waarop de BMR-vaccinatie is gegeven. En dan zie je vanaf vijftig jaar een kantelpunt, de leeftijd waarop mensen hoogstwaarschijnlijk geen BMR-vaccinatie hebben gehad.

Meer bewijs? 

De onderzoekers wijzen ook op een eerder verschenen onderzoek van de universiteit van Cambridge.

Het coronavirus raakt vooral ouderen. De onderzoekers besloten daarom te kijken naar de jeugdvaccinatieprogramma's en dan met name naar de BMR-vaccinatie. 

Het coronavirus zou subtiele moleculaire overeenkomsten vertonen met de bof, mazelen en rode hond. Dit zou volgens de onderzoekers kunnen verklaren dat ouderen die het vaccin niet hebben gekregen op jonge leeftijd zieker worden van het coronavirus dan jongeren die het vaccin wel hebben gekregen. 

De onderzoekers willen daarom verder onderzoeken of het vaccineren van ouderen met het BMR-vaccin zinvol is en ervoor zorgt dat ze minder ziek worden. 

Wat vindt men in Nederland van deze bevindingen? 

Farmacoloog Renger Witkamp, hoogleraar aan de Wageningen Universiteit, kent de onderzoeken: 'Er wordt gesuggereerd dat de eiwitten in het vaccin wat structuur betreft een bepaalde (maar ook zeker niet perfecte) 'match' hebben met die in het COVID-19 virus, waardoor ze het immuunsysteem als het ware voorbereiden. Daardoor zou je minder vatbaar zou worden.'

Ook het RIVM kent het Engelse onderzoek, maar zegt: 'Deze zogenaamde kruisreagerende antistoffen zijn niet aangetoond in het laboratorium. Er is op dit moment onvoldoende bewijs dat een BMR-vaccinatie echt bescherming biedt tegen het nieuwe coronavirus. Daarom is het dus nog niet zinvol om personen, die niet eerder met BMR gevaccineerd zijn, extra te vaccineren.'

Hoogleraar  Renger Witkamp benadrukt ook nog dat het BMR-vaccin niet het enige bestaande vaccin is dat nu wordt onderzocht. In Nijmegen loopt er een onderzoek waarbij mensen ook gevaccineerd worden met het BCG-vaccin, een bestaand vaccin tegen tuberculose, om te kijken wat het doet tegen corona. Witkamp: 'Via een ander mechanisme zou dit vaccin ook een immuunboost geven.' Over de onderzoeken zegt hij: 'Alle onderzoekers die hier serieus mee bezig zijn blijven denk ik zeer terecht benadrukken dat dit eerst goed in gecontroleerde onderzoeken moet worden bevestigd.'