Wetenschappers hebben een kauwsensor ontwikkeld die doorheeft wanneer er iets gegeten wordt. De sensor verstuurt vervolgens een melding naar je mobiele telefoon waarop aangegeven kan worden wat en hoeveel er gegeten wordt.

Diëtisten stellen aan mensen met overgewicht vaak de vraag: wat heb je gisteren gegeten? Janet van den Boer van de universiteit van Wageningen zegt tegen Trouw dat een antwoord geven op die vraag voor mensen met overgewicht niet eenvoudig is. 'Vaak geven mensen met overgewicht te weinig op, omdat ze het niet goed kunnen herinneren of porties verkeerd inschatten.' Van de Boer, die zelf een prototype testte, is enthousiast. 'Dit zorgt voor een veel nauwkeuriger weergave van wat iemand eet, waar de diëtist mee aan de slag kan gaan.'

Kleine koptelefoon

Het apparaatje zit achter je oor en lijkt op een kleine koptelefoon. Het bevat een ledlampje, een microfoon en een diode (een elektronisch onderdeel dat energie geleidt). De microfoon pikt op wanneer je iets aan het eten bent.

'Nog niet waarnemen wát iemand eet'

De kauwsensor kan vooralsnog niet waarnemen wát iemand eet, maar volgens Van den Boer is er al wel onderzoek gedaan waarbij een degelijk microfoontje verschil opmerkt tussen droog en nat eten en tussen hard en zacht voedsel. Het aantal hapjes en de kauwbewegingen konden ook gemeten worden. Uit eerder onderzoek bleek dat met al die gegevens al vast te stellen was hoeveel iemand had gegeten.

'Nog niet geaccepteerd'

Een groep van twintig proefpersonen heeft de kauwsensor al in het dagelijks leven gebruikt. Volgens Van den Boer is het nog niet altijd geaccepteerd dat je met oordopjes in loopt. Een receptioniste voelde zich niet zo op haar gemak, omdat het net leek alsof ze tijdens haar werk naar muziek luisterde.

Bron: Trouw