Dagelijks komen er 166 diabetespatiënten bij. Volgens artsen, hoogleraren en (voedings)deskundigen is dat onnodig en is het tijd dat het kabinet kijkt naar leefstijlinterventie. Woensdag 15 mei pleitten de ondertekenaars daarvoor in een opiniestuk in het NRC.

Martijn van Winkelhof, van Vereniging Arts en Leefstijl, Karine van ’t Land, artsonderzoeker Amsterdam UMC en Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie aan de Universiteit Leiden, schrijven in het artikel dat het kabinet twee miljard euro per jaar kan bezuinigen op diabeteszorg. De schrijvers gaan er dan van uit dat naar schatting 36% van de patiënten medicatievrij kan raken door leefstijlverandering. De kosten van leefstijlprogramma's zijn ook meegenomen in de berekening.

Volgens een recente studie in The Lancet kunnen 30 tot 40% van de patiënten stoppen met hun medicatie vanwege de juiste leefstijlinterventies. Dat lijkt ook in Nederland te gelden, blijkt uit verschillende kleinschalige initiatieven van onder andere Je Leefstijl als Medicijn.

Kans op complicaties bij diabetes type 2

Mensen met diabetes type 2 krijgen vaak last van verschillende complicaties. Aandoeningen waar patiënten met diabetes type 2 last van kunnen krijgen zijn onder andere hart- en vaatziekten, kanker, depressie, blindheid en dementie.

De zorguitgaven groeien in Nederland erg snel. In vergelijking met EU-landen behoort Nederland tot het land met relatief de hoogste zorguitgaven. Diabetes type 2 kost twee miljard euro aan directe zorgkosten, de indirecte kosten zijn naar schatting zes miljard euro.

Voeding als medicijn

Voor een uitzending van Dokters van Morgen onderzoekt Antoinette Hertsenberg met drie kandidaten het Pioppi-dieet. Eén kandidaat heeft diabetes type 2. Wat kunnen zij in drie weken tijd veranderen?

Kijk meer: Voeding als medicijn

Is een lager cholesterol altijd beter? Antoinette Hertsenberg onderzoekt dit en meer voor een Radar-Extra-tweeluik. Maandag 20 mei 2019 om 20.30 kun je de tweede aflevering zien op NPO 1.

Bron: NRC