De GGD in Amsterdam doet mee aan een internationaal wetenschappelijk onderzoek naar een nieuwe hiv-preventiepil. Daaruit moet blijken of het experimentele geneesmiddel F/TAF veilig en effectief is voor het voorkomen van een hiv-infectie bij gezonde volwassenen. Geïnteresseerde homomannen en transgender vrouwen die seks hebben met mannen kunnen zich tot en met 26 maart aanmelden, maakte de gezondheidsdienst vrijdag bekend.

De nieuwe PrEP-pil (zo heet een pil met hiv-remmers om een hiv-infectie te voorkomen) heeft volgens het farmaceutische bedrijf Gilead Sciences minder bijwerkingen dan het huidige middel, zoals verminderde nierfunctie of botontkalking. PrEP is bedoeld voor mensen die niet met hiv zijn geïnfecteerd, maar wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken.

In totaal zullen ongeveer 5000 proefpersonen meedoen in ongeveer honderd centra in Noord-Amerika en Europa. Het aantal personen dat in Nederland kan deelnemen aan de studie is afhankelijk van de snelheid waarmee internationaal het totaal aantal deelnemers bereikt wordt.

Aidsfonds: 'Voorkomt hiv en bespaart kosten'

Het Aidsfonds stelt in een reactie dat de bestaande en bewezen effectieve PrEP-pil nog steeds niet toegankelijk en betaalbaar is in Nederland. 'Het is het schrijnend dat mensen moeten kiezen voor deelname aan een onderzoek, om toegang te krijgen tot de hiv-preventiepil, PrEP. Het voorkomt hiv, bespaart kosten en bevrijdt mensen van angst voor hiv', aldus het fonds.

'Nog niet zeker of nieuwe PrEP-pil werkt'

Farmaceut Gilead zelf benadrukt dat deelnemers aan het nieuwe onderzoek zich moeten realiseren dat nog niet vaststaat of de nieuwe PrEP-pil werkt. De studie zal dat moeten uitwijzen. In het onderzoek worden twee groepen gevormd: de ene krijgt de bewezen effectieve PrEP-pil, de andere krijgt het nieuwe experimentele middel. De deelnemers zelf weten niet tot welke groep ze horen.

Bron: ANP