Zorginstellingen sluiten nog altijd zwijgcontracten af met patiënten, cliënten en nabestaanden. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Het ministerie van Volksgezondheid overweegt een wettelijk verbod op dergelijke overeenkomsten.

Vooral contracten in de ziekenhuis-, gehandicapten- en ouderenzorg kwamen in het nieuws. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft nu voor het eerst een melding gekregen over een zwijgcontract in de jeugdzorg.

'Belemmering voor de transparantie'

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) noemt zwijgcontracten in de zorg een belemmering voor de openheid en transparantie. Inclusief deze melding zijn er de afgelopen anderhalf jaar zeven meldingen gemeld van zwijgcontracten in de zorg.

Het contract waarover Nieuwsuur bericht werd eind 2017 afgesloten tussen Jeugdbescherming Gelderland en een man die als tiener werd misbruikt door zijn pleegvader. De man werd destijds als kind niet meteen bij zijn pleegvader weggehaald, maar moest er nog twee maanden blijven wonen.

Strijden voor erkenning

Jarenlang streed het slachtoffer, dat inmiddels volwassen is, voor erkenning. Nu krijgt hij een schadevergoeding, mits hij een contract tekent waarin staat dat hij met niemand over de zaak praat.

De IGJ spreekt van een heel onwenselijk contract en geeft aan dat een contract niemand mag belemmeren in zijn of haar vrijheid om erover te praten en naar de pers te gaan.

'Contract had beter geformuleerd kunnen worden'

In een reactie laat Jeugdbescherming Gelderland weten dat het zwijgcontract ‘een streep zet onder het slepend dispuut over de schadeclaim’. De organisatie zegt inmiddels tot inzicht te zijn gekomen dat het contract beter en anders geformuleerd had kunnen worden.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid pleit naar aanleiding van het Nieuwsuur-onderzoek op Twitter voor een wettelijk verbod op zwijgcontracten.