Bij het onderzoek naar schijnconstructies heeft de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) tussen januari 2014 en mei van dit jaar in 61 gevallen overtredingen geconstateerd. Daarbij ging het onder meer om verzonnen dienstverbanden en onwenselijke toestanden in de 24 uurszorg.

Bij het onderzoek richtte een speciaal team zich vooral op bedrijven die bewust de regels ontdoken. Via ingewikkelde constructies probeerden ze de kosten van arbeid te verlagen. De Inspectie SZW meldt dat in de afgelopen vier jaar 157 onderzoeken zijn gedaan. Voor de overtredingen is voor miljoenen euro's aan boetes uitgedeeld. Een woordvoerder van de inspectie kon niet zeggen om hoeveel euro het precies gaat. In acht gevallen is het dossier overgedragen aan het Openbaar Ministerie.

Gesjoemel bij zorgbemiddelingskantoren

De inspectie achterhaalde onder meer dat zorgbemiddelingskantoren voor het leveren van 24 uurszorg buitenlandse uitzendbureaus inschakelden. De zorgkantoren factureerden voor de werknemers 40 uur per week zorg, terwijl het personeel voor veel minder uren werd betaald.

Uitzending Zorg.nu over 24-uursdiensten

Zorg.nu besteedde eerder aandacht aan 24-uursdiensten in ziekenhuizen. Het bleek dat deze diensten een te groot risico zijn. Als chirurgen, internisten en anesthesisten een te lange tijd achter elkaar doorgaan dan werkt dat medische fouten en verkeerde beslissingen in de hand. Dit kan fatale gevolgen hebben voor de patiënt.

Kijk de aflevering over 24-uursdiensten terug

Bron: ANP