Europees onderzoek heeft geleid tot een baanbrekende ontdekking. Chirurgen hebben een nieuwe manier gevonden om beginnende prostaatkanker te behandelen, waarbij geen gebruik gemaakt wordt van straling, vriezen, opereren of branden.

Om de tumor te behandelen, worden bij de nieuwe methode laserstralen en een medicijn gemaakt van bacteriën die op de zeebodem voorkomen gebruikt. Een voordeel van deze manier is dat er geen ernstige bijwerkingen zijn. Mannen waarbij prostaatkanker met een operatie of bestraling wordt behandeld, krijgen daarentegen vaak te maken met levenslange impotentie en incontinentie.

Kankervrij

De nieuwe methode is door 413 mannen getest. Na de behandeling was bijna de helft van hen kankervrij. Bij maar 6 procent sloeg de methode niet aan. Bij andere behandelingen ligt dat percentage hoger, namelijk op 30 procent.

Prostaatkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten: jaarlijks krijgen ongeveer 10.000 Nederlandse mannen de diagnose.

‘Aantrekkelijk alternatief’

Uroloog Henk van der Poel, een van de onderzoekers, vertelt dat de methode vooralsnog niet wordt vergoed in Nederland. Wel kan de behandeling volgens hem nuttig zijn voor patiënten met een tumor die goed zichtbaar is op bijvoorbeeld een MRI-scan. ‘Voor hen is dit een aantrekkelijk alternatief voor de bestaande behandeling van de hele prostaat.’

Bron: RTL Nieuws