Zeker negen mensen die in de zorg werkten, zijn overleden aan het coronavirus. De jongste was 45 jaar oud, de oudste 69. Zes van hen hadden al gezondheidsklachten, van de drie anderen is dat niet bekend, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is de eerste keer dat het instituut met deze cijfers komt.

Bij 13.884 zorgmedewerkers is het coronavirus vastgesteld. Van hen zijn 458 in ziekenhuizen opgenomen. Het gaat bijvoorbeeld om artsen, verpleegkundigen en huisartsen. Waar ze het virus hebben opgelopen, is niet bekend.

Veel positief getesten werken in de zorg

Zorgmedewerkers worden al bij milde klachten getest op het coronavirus, terwijl anderen vooral worden getest wanneer ze risico lopen of wanneer ze in een ziekenhuis zijn opgenomen. Daarom zitten bij de bevestigde coronagevallen relatief veel mensen die in de zorg werken. Van alle 24.054 patiënten die tussen de 18 en 69 jaar oud zijn werkt 58 procent in de zorg. Van alle ziekenhuisopnames in die leeftijdsgroep, gaat het in slechts acht procent van de gevallen om iemand die in de zorg werkt. Van alle overleden 18- tot 69-jarigen werkte 1,6 procent in de zorg.

Reactie NU'91, beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden (update 18:30 uur)

Stella Salden, voorzitter van NU’91: 'Natuurlijk kennen we inmiddels de cijfers uit andere landen waar ook al veel zorgprofessionals zijn overleden aan dit virus. Echter blijft het schokkend om dit nu ook in Nederland te horen. We wisten dat er de afgelopen periode meerdere zorgprofessionals op de ic terecht waren gekomen. Toch blijf je hopen dat dit soorten berichten de beroepsgroep blijven bespaard. Ons medeleven gaat uit naar de nabestaanden en de collega’s van de overleden zorgprofessionals.'

Volgens de beroepsorganisatie geven deze treurige gebeurtenissen nog maar eens aan hoe belangrijk het is om zorgvuldig met deze beroepsgroep om te gaan. Stella Salden:  “We moeten ervoor zorgen dat onze zorgprofessionals zoveel mogelijk tools in handen krijgen om hun werk op een zo veilig mogelijke manier te doen.' Daarnaast maakt NU’91 zich hard voor de nabestaanden van de overleden. 'Zij moeten kunnen rekenen op een financiële tegemoetkoming die recht doet aan de situatie. Nabestaanden hebben al genoeg aan hun hoofd in deze situatie.'

Bron: ANP