Onderzoekers van het Radboudumc concluderen dat informatie over medicijngebruik bij zwangerschap op sociale media en internetfora vaak niet klopt. Dat blijkt uit een analyse van ruim 1200 berichten op fora, blogs, Facebook en Twitter. In meer dan 40 procent van de gevallen is de informatie niet juist, schrijft de NOS.

De onderzoekers zochten op een zwangerschapsterm zoals 'zwanger', 'in verwachting' of 'aanstaande moeder'. Dit in combinatie met een medicijn zoals Prozac, Otrivin of Fluimicil en een diagnose zoals een hoge bloeddruk, miskraam of aangeboren afwijking. 

Daar kwamen 9000 berichten uit, waarvan 1224 werden onderzocht. De overige berichten waren volgens de onderzoekers niet-relevant of niet-eenduidig. Ruim driekwart van de resultaten kwam van een forum, en in 42 procent van de gevallen bleek de informatie onjuist. 

'Breng informatie goed over'

Onderzoeker Marleen van Gelder van het Radboudumc zegt dat vrouwen een medicijn dat ze juist nodig hebben misschien niet gebruiken als ze op internet lezen dat het niet veilig is. Verloskundigen, gynaecologen en huisartsen moeten zwangere vrouwen daarom goed informeren. 'Zij moeten de informatie over de medicatie tijdens de zwangerschap goed overbrengen en ook vertellen over de mogelijke effecten.'

Daarnaast verwijst de onderzoeker naar Teratologie Informatie Service, waar je de betrouwbaarste informatie over het gebruik van middelen voor zwangere vrouwen kunt vinden.

Bron: NOS