Het hele terrein van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam, dat is gespecialiseerd in kankerzorg en -onderzoek, is vanaf vrijdag rookvrij. In de gebouwen en voor de deur was het roken al verboden, daar wordt nu het volledige buitenterrein aan toegevoegd.

Volgens bestuursvoorzitter van AVL, René Medema, is roken niet te verenigen met de doelstelling van het ziekenhuis. Hij noemt het besluit om de sigaret op het hele terrein te weten daarom 'onontkoombaar'.

'Dertig procent van de patiënten die we in het Antoni van Leeuwenhoek behandelen heeft kanker ten gevolge van roken. Uit onderzoek blijkt ook dat een kankerbehandeling beter aanslaat bij niet rokers en de kans op terugkeer van kanker bij rokers groter is', zegt Medema. 'We kunnen er als Antoni van Leeuwenhoek dan ook niet meer omheen om het roken in ons huis en op ons terrein volledig  te verbieden. De doelstelling van ons ziekenhuis is niet te verenigen met roken en we willen patiënten om die reden ook niet meer confronteren met roken op ons terrein.'

Bezoekers en medewerkers niet meer toegestaan te roken 

Dit verbod betekent dat rokende patiënten, bezoekers en medewerkers niet meer in de directe omgeving van het AVL kunnen roken. 'Een dergelijk besluit heeft grote gevolgen voor hen, want roken is een van de ernstigste verslavingen', aldus Medema. 'Patiënten die in ons ziekenhuis worden opgenomen kunnen gedurende de opname nicotinevervangende middelen krijgen die hen helpen om de tijd die zij niet kunnen roken te overbruggen. Patiënten die willen stoppen met roken kunnen op onze 'Stoppen met roken' poli terecht. Ze krijgen dan gedurende een jaar advies en begeleiding om blijvend te stoppen met roken.' Ook rokende medewerkers krijgen ondersteuning als zij willen stoppen met roken.

Lees ook: Een vijfde kankerdoden in EU sterft door roken

Bron: Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, ANP