Kinderen in het Sophia Kinderziekenhuis rijden vanaf eind dit jaar in een op afstand bestuurbare auto naar de operatiekamer. Autocoureur Liesette Braams heeft vijf mini-BMW’s geregeld voor het ziekenhuis.

Het rijden in een dergelijk autootje zou de spanning bij de kinderen moeten verlagen. De manager van de operatiekamers in het Erasmus MC zag een aantal jaren geleden hoe kinderen in de Verenigde Staten in zulke autootjes naar de operatiekamer reden. Ze waren daarbij helemaal niet bezig met de operatie die zou volgen en klommen met een grote glimlach op de operatietafel.

Weg naar operatie zonder stress en spanning

Autocoureur Liesette Braams zag een filmpje van een kind dat de operatiekamer in moest. 'Normaal gesproken zijn zowel de ouders als het kind dan enorm gestrest, huilend van de spanning. De laatste twee jaar heb ik zelf elf operaties ondergaan, steeds onder narcose.' Ze vond het idee zo gaaf dat ze het filmpje deelde met haar volgers. 'Binnen tien minuten kreeg ik bericht van Borgers Auto Import dat ik een kleur mocht komen uitkiezen voor zo'n mini-auto om te doneren aan het Sophia Kinderziekenhuis.'

Vijf nieuwe auto's

Dat ziekenhuis heeft vijf afdelingen voor zieke kinderen. Braams belde wat rond en kreeg uiteindelijk vijf auto's bij elkaar. 'Ik maak twee raceauto's helemaal in mijn eigen stijl en heb coureur Tom Coronel gevraagd of hij wilde meehelpen de auto's af te leveren. Dat gaat hij doen.'

Later dit jaar gaan Braams en Coronel de auto's in raceoverals weg te geven. Ook krijgen de kindjes in het ziekenhuis de nodige gadgets. 'Om het allemaal nóg echter te maken en voor lachende gezichtjes te zorgen. Even hun pijn en angsten vergeten', vertelt Braams.

Bron: ANP