In zeker vijftien landen van de Europese Unie zijn met fipronil besmette eieren teruggevonden. Naast België en Nederland, waar de crisis is ontstaan, zijn ook Duitsland, Frankrijk, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Polen, Roemenië, Slowakije, Slovenië en Denemarken getroffen.

Buiten de EU heeft Zwitserland en Hongkong problemen met eieren, meldt de Europese Commissie op een persconferentie. Verdere details werden niet naar buiten gebracht.

'Einde aan ruzies en beschuldigingen'

Eerder op de dag werd bekend dat de EC een topoverleg wil over de eiercrisis met de betrokken ministers voor voedselveiligheid in de betrokken landen. EU-commissaris Vytenis Andriukaitis zei in een verklaring de onderlinge ruzies en beschuldigingen te willen beëindigen.

Hij hoopt op een bijeenkomst die zo snel mogelijk moet plaatsvinden, maar in ieder geval voor eind september. Daaraan zouden behalve bewindslieden ook de toezichthouders moeten deelnemen.

'Elkaar beschuldigen brengt ons nergens', meent de Litouwer. 'We moeten samenwerken om hieruit lering te trekken, in plaats van energie te verliezen door met de beschuldigende vinger te wijzen.'

Bewindslieden op het gebied van landbouw en voedselveiligheid uit Nederland, Duitsland en België zijn elkaar in de haren gevlogen over de aanpak van de besmette eieren, nadat sporen van het verboden bestrijdingsmiddel fipronil waren gevonden.

'Fipronil kan leiden tot overgeven en buikpijn'

Het eten van eieren die de giftige stof fipronil bevatten, levert geen acute gezondheidseffecten op. Op de website van het RIVM staat wel dat 'uit de weinige beschreven vergiftingsgevallen bij de mens, zoals bewuste overdoses, bekend is dat fipronil kan leiden tot misselijkheid, overgeven, buikpijn, duizeligheid, en epileptische aanvallen.'

Bron: ANP/NVWA