De Nobelprijs voor Geneeskunde gaat dit jaar naar twee medische onderzoekers die therapieën tegen kanker hebben ontwikkeld. De Amerikaan James Allison en de Japanner Tasuku Honjo hebben volgens de Nobeljury een mijlpaal bereikt in de strijd tegen kanker. Ze hebben therapieën ontwikkeld waarmee via het immuunsysteem kanker beter kan worden behandeld.

De prijs omvat een geldbedrag van omgerekend 870.000 euro. Sinds 1901 hebben 214 mensen deze Nobelprijs gehad. De Nobelprijzen worden nu een week lang toegekend. Komende maandag kent de Zweedse centrale bank als laatste de Nobelprijs voor Economie toe. Vrijdag wordt bekend wie of wat de Nobelprijs voor de Vrede krijgt. De Nobelprijs voor de Literatuur wordt dit jaar niet uitgereikt door een schandaal in de jury. Ter compensatie worden er in 2019 twee literatuurprijzen uitgeloofd.

Bron: ANP

Immuuntherapie

Bij immuuntherapie tegen kanker leert je eigen immuunsysteem kankercellen op te eten, als een soort Pac-Man. Deze therapie richt zich niet op de kanker zelf, maar op je afweersysteem. De laatste jaren zijn er spectaculaire resultaten en dat betekent voor sommige kankerpatiënten letterlijk het verschil tussen leven en dood. Zorg.nu besteedde hier eerder aandacht aan.

Kijk hier de aflevering terug