De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft sinds april vorig jaar 55 meldingen ontvangen over ongewenste geheimhoudingsovereenkomsten in de zorg, ook bekend als zwijgcontracten. Dat zijn afspraken tussen zorginstellingen en patiënten of nabestaanden over het afzien van bijvoorbeeld een (tucht)klacht of een gesprek met lotgenoten.

Bij acht van de overeenkomsten heeft de inspectie geoordeeld dat er inderdaad ongewenste afspraken in staan, meldt de IGZ donderdag. De meldingen hebben betrekking op de medisch specialistische zorg en ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, ouderenzorg en farmaceutische bedrijven.

Schippers deed vorig jaar al oproep tot melden

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) deed vorig jaar een oproep om zwijgcontracten te melden bij de inspectie. Die oproep kwam na de dood van een 21-jarige tophockeyer in het Tergooiziekenhuis in Hilversum. Hij stierf aan een ontstoken hartzakje, zonder dat een specialist hem had gezien.

Schikking voor moeder tophockeyer

Het ziekenhuis bleek een schikking te hebben getroffen met de moeder van de jongen. In ruil voor de vergoeding zou ze niet naar de tuchtrechter stappen en zou ze haar aangifte bij de politie intrekken.

Schippers wil dat zwijgcontracten worden verboden.

IGZ geeft laatste waarschuwing

Volgens de IGZ zijn zorgaanbieders in Nederland voldoende gewaarschuwd. 'De inspectie gaat er van uit dat er geen vaststellingsovereenkomsten met ongewenste afspraken worden aangeboden en ondertekend. Bij nieuwe gevallen zal de inspectie direct overgaan tot het opleggen van een bestuursrechtelijke maatregel.'

Bron: ANP