Huisartsen zien vaker dat ouders hun kinderen de pijnstiller ibuprofen geven. Volgens huisarts Rutger Verhoeff weten ouders niet dat ibuprofen gevaarlijk kan zijn voor jonge kinderen. Zijn oplossing? Verkoop deze pijnstiller alleen nog maar op recept. Dit meldt EditieNL.

Huisarts Verhoef uit Amsterdam ziet het regelmatig: ouders die hun kind ibuprofen geven om de koorts te verlagen. 'Dit moet echt veranderen. Ouders denken dat het niet schadelijk is omdat het gewoon verkrijgbaar is bij de drogist en in de supermarkt', zegt Verhoeff tegen EditieNL.

'Maagzweren en maagbloedingen'

Kinderen zijn extra vatbaar voor ernstige bijwerkingen van pijnstillers. Daarom is het ibuprofen erg gevaarlijk. 'Door hun lage afweer en vanwege het feit dat zieke kinderen niet goed drinken en eten, is het voor hen extra gevaarlijk. De bijwerkingen kunnen ernstig zijn: maagzweren en maagbloedingen. Volwassenen stoppen met ibuprofen als ze klachten krijgen, maar een baby of peuter kan dat natuurlijk niet vertellen', zegt de huisarts.

Verhoeff pleit ervoor om ibuprofen alleen nog maar op recept verkrijgbaar te maken. 'Ouderen zijn ook extra kwetsbaar voor ibuprofen omdat ze een verminderde nier- en leverfunctie hebben. Dus het zou goed zijn als het voor iedereen op doktersrecept is', zegt hij.

Uitsluitend Apotheek

De beroepsorganisatie van apothekers, de KNMP, is het met Verhoeff eens. Ook laat de KNMP weten dat de organisatie de pijnstillers de status 'UA' wil geven: Uitsluitend Apotheek. 'Voor kinderen én volwassenen. Bij de apotheek krijgen gebruikers deskundig advies, worden ze gewezen op eventuele bijwerkingen en wordt de interactie met eventuele andere middelen beoordeeld', laat een woordvoerder weten.

'Volg de instructies'

'Ibuprofen is uitsluitend bedoeld voor kortdurend gebruik in lage doseringen. Om de medicijnen zo veilig mogelijk toe te passen moeten ze volgens de instructies worden gebruikt', zegt het College Ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), die bij zijn eerdere beslissing blijft om ibuprofen bij drogist en apotheek beschikbaar te maken in verschillende sterktes en hoeveelheden.

Ook benadrukt het College dat de ibuprofen alleen beschikbaar is voor kinderen vanaf 7 jaar en te beginnen met 100 mg per dosis. Een 'volwassen' dosis is 400 mg per keer. 'Specifiek voor kinderen jonger dan 7 jaar is er een drank waarmee er heel laag kan worden gedoseerd, waardoor deze kinderen tussen de 20 en 100 mg per keer binnen krijgen. Bovendien is het advies: als de klachten na maximaal 3 dagen niet verbeteren, dat ouders contact opnemen met hun arts.'

Voorlopig geen aanpassing beschikbaarheid

In de bijsluiter van ibuprofen wordt gewaarschuwd voor uitdroging en de kans op verslechterde nierfunctie. Volgens het CBG zijn hiermee de risico's 'voldoende afgedekt'. Er zijn dan ook voorlopig geen aanwijzingen dat het CBG iets gaat veranderen in de beschikbaarheid van ibuprofen.

Bron: EditieNL