Veel hulpverleners moesten het ook deze jaarwisseling weer ontgelden. In diverse grote steden en andere plaatsen werden agenten en brandweerlieden en medewerkers van de ambulance aangevallen en bekogeld met vuurwerk en stenen. Er werden honderden raddraaiers aangehouden.

In Den Haag raakte een politieman zwaargewond door een aanrijding op het Kaapseplein. Er moest extra mankracht worden ingezet omdat agenten en hulpverleners door omstanders bekogeld werden. Vier andere agenten raakten gewond bij kleinere incidenten.

Agressie

De brandweer kreeg in tien van de 25 veiligheidsregio's te maken met agressie. Volgens een rondgang van Brandweer Nederland uitte dit zich vooral in scheldpartijen en het gooien van zwaar vuurwerk naar de brandweer. Een aantal keren moest eerst de politie eraan te pas komen voordat de brandweer kon overgaan tot blussen.

In Amsterdam werden twee brandweermannen bij het blussen van een scooter bekogeld met vuurwerk en raakten hierdoor gewond aan hun gezicht. Ook de politie en een verkeersregelaar werden bestookt met zwaar vuurwerk. In Utrecht kreeg onder meer ambulancepersoneel te maken met geweld.

Oogziekenhuis

Een groep van zeker 25 jongeren in Vlissingen liet een spoor van vernielingen achter. In Amersfoort werden politiemensen beschoten met lawinepijlen. Eén agent raakte gewond aan zijn gezicht door vuurwerk en moest voor behandeling naar het ziekenhuis.

Meer mensen liepen door vuurwerk ernstig letsel op aan hun ogen. Bij het Oogziekenhuis in Rotterdam kwamen veertien slachtoffers binnen. Vorig jaar waren dat er twaalf.

Minder vuurwerkoverlast

Bij het meldpunt vuurwerkoverlast kwamen wel veel minder meldingen binnen. De teller kwam uit op 45.000, het laagste aantal in vijf jaar. Rond de vorige jaarwisseling kwamen er nog 89.000 meldingen binnen. Er waren wel meer meldingen over vuurwerkletsel en gevaarlijke situaties op straat: ruim 1500 tegen 900 een jaar geleden.

Bron: ANP