De hulp aan seksueel misbruikte kinderen schiet op veel vlakken tekort. Dat meldt Trouw op basis van een onderzoek van de Nationaal Rapporteur.

De hulp aan kinderen die seksueel misbruikt zijn is versnipperd en heeft onvoldoende prioriteit. Zaken met de hoogste urgentie worden te laat opgepakt. Zo hadden 21 van de 136 kinderen die de afgelopen twee jaar als slachtoffer van seksueel misbruik onder toezicht gesteld werden door de kinderrechter, na een half jaar nog geen enkele vorm van jeugdhulp gehad.

De Nationaal Rapporteur heeft ook kritiek op gemeenten die in 28 regio's samenwerken om het kabinetsprogramma Geweld Hoort Nergens Thuis uit te voeren. In dit programma is aandacht voor seksueel geweld, maar de helft van de regio's heeft daar nog niets mee gedaan. 

Naar schatting maakt ongeveer de helft van de meisjes en een op de vijf jongens een strafbare vorm van fysiek seksueel geweld mee, schrijft de Nationaal Rapporteur op basis van cijfers van Rugers, kenniscentrum voor seksualiteit. 

'Uitblijven hulp is zorgwekkend'

Dat komt naar voren in de 'Slachtoffermonitor seksueel geweld tegen kinderen' van de Nationaal Rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen, waarin landelijke cijfers over jeugdhulp zijn gekoppeld aan gegevens van de Raad voor de Kinderbescherming. Nationaal Rapporteur Herman Bolhaar noemt de uitblijvende hulp 'heel zorgelijk'.

Bron: ANP MediaWatch / Trouw