De hulp die werd geboden aan een 15-jarige Heerlense scholier die begin dit jaar na pesterijen zelfmoord pleegde, schoot tekort. School en andere hulpverlenende professionals werkten niet goed met elkaar samen. Uiteindelijk werd verdere hulp uitgesteld tot na de kerstvakantie. Op de laatste dag van die vakantie pleegde Tharukshan Selvam zelfmoord.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek door de Inspectie Jeugdzorg. De onderzoekers constateren dat de suïcidale jongen uit een migrantengezin in de vakantie aan zijn lot werd overgelaten: de hulpverleners spraken niet met elkaar af wie tijdens die vakantie contact met hem zou blijven houden. Dat kwam ook omdat de hulpverleners inschatten dat hulp kon wachten tot na de vakantie.

Heb jij hulp nodig? Je kunt contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Die stichting kun je bellen op 0900 0113 (24/7 bereikbaar), of ga naar 113.nl.

'Signalen werden niet integraal besproken'

De hulpverlenende instanties bespraken signalen niet integraal met elkaar. Ook was er volgens de inspectie te weinig aandacht voor de migratieachtergrond van het gezin. De ouders spraken geen Nederlands, zodat de school weinig of geen contact met hen heeft gehad. 'Ouders gingen uit van het beeld dat zij hadden van een school zoals zij die uit het land van herkomst kenden en waren niet bekend met de betrokkenheid die een Nederlandse school van ouders verwacht', aldus de Inspectie.

De school keek vooral naar de (tegenvallende) schoolprestaties, en te weinig naar de emotionele toestand van de jongen of zijn opvoedsituatie. Wel greep de school in om aan het pesten een eind te maken.

'Actieplan opstellen'

De zelfmoord van de jongen met een Sri Lankaanse achtergrond leidde begin dit jaar tot veel ophef. De gemeente Heerlen en andere betrokken instanties gaan een actieplan opstellen. Zij reageren dinsdagmiddag tijdens een persconferentie op het rapport. Daarbij is ook het Grotiuscollege vertegenwoordigd, waar de jongen in 2 mavo zat.

Reactie wethouder

De hulpverlening heeft de ernst van het suïcidegevaar van de vijftienjarige Heerlense scholier Tharukshan Selvam onderschat. Dat zei wethouder Jordy Clemens van jeugdzaken in de gemeente Heerlen dinsdag. Hij reageerde daarmee op het rapport van de Inspectie Jeugdzorg.

Deze onderschatting van het risico kwam volgens Clemens ook omdat een deel van de signalen onzichtbaar voor school en hulpverlening bleef, onder meer omdat zich veel op sociale media afspeelde.

Bron: ANP