Binnenkort moeten misschien 8000 patiënten op zoek naar een andere huisarts. Vijf huisartsen dreigen te verdwijnen uit Amsterdam Zuid, doordat de huurprijzen niet meer te betalen zijn. Dit meldt AT5.

De eigenaren van de panden waarin de huisartsen nu werkzaam zijn, willen deze locaties verkopen of 'voor idiote prijzen' verhuren, omdat de buurt de afgelopen jaren erg populair is geworden. 'In Drenthe betaal je 100 euro per vierkante meter, in Amsterdam is dat 400 euro. Dat kunnen wij met ons salaris niet betalen. Dit geldt ook voor fysiotherapeuten, verloskundigen en andere zorgverleners in de buurt', zegt huisarts Patty Grannetia.

Schoolpand ombouwen tot zorgcentrum

Tijdens een commissievergadering sprak Grannetia namens alle huisartsen die hun werk dreigen te verliezen. Hierin droeg zij zelf een nieuwe oplossing voor: een leegstaand schoolpand betrekken en hier een zorgcentrum van maken. De artsen hebben al een plan klaarliggen. Volgens Grannetia is dit plan haalbaar. 'Wij hebben het laten doorrekenen door een architect en ook Stadsherstel zegt dat het plan klopt. Op deze manier kunnen onze 8000 patiënten bij ons blijven. Vierkante meters zijn schaars in Amsterdam.'

'Vondelhuis' met verschillende zorgfuncties

De vijf huisartsen zijn een petitie gestart om het zorgcentrum, het zogenaamde 'Vondelhuis', te realiseren. Naast huisartsen zouden ook fysiotherapeuten het pand kunnen gebruiken als praktijk. Daarnaast is er ruimte gemaakt voor een buurtcafé, kluswerkplaats en een buurtconciërge.

Volgens wethouder Marieke van Doorninck is dit een zorg van het stadsbestuur en het maatschappelijk vastgoed is een probleem van de stad. 'Ik vind het moeilijk om nu te zeggen dat ik ergens een onderwijsbestemming af ga halen, om er vervolgens een zorgbestemming op te zetten, als we ook echt met kinderdagverblijven aan het woekeren zijn', zegt Van Doorninck. Om deze reden wil zij eerst goed overleggen met haar collega's van onderwijs.

Bron: AT5