Door een nieuwe financiële afspraken tussen zorgverzekeraar Menzis en huisartsen kunnen patiënten flexibeler behandelen. Dit moet leiden tot goedkopere zorg. Tot nu toe hebben al tachtig huisartspraktijken een dergelijk contract afgesloten.

Volkskrant meldt dat huisartsen nu nog met verplichte aparte declaraties werken. Zo kost een tienminutenconsult 9,59 euro, een hartfilmpje 43,61 euro en het verlenen van euthanasie 224,94 euro. Met het nieuwe contract krijgt de huisarts een vastgesteld bedrag voor alle patiënten. Volgens de krant wordt het dan gemakkelijker om de ene patiënt te helpen door een chatgesprek van een minuut, terwijl de andere juist meer tijd krijgt dan de gebruikelijke tien minuten.

Beteugelen zorgkosten

Het idee is dat het door die persoonlijke aanpak minder snel nodig is om de patiënt door te verwijzen naar duurdere zorg. De afspraken hebben als doel om stijgende zorgkosten binnen perken te houden.

Huidig declaratiemodel

Het nieuwe systeem is het tegenoverstelde van de huidige manier van declareren. Maandag verscheen een rapport van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) dat aanraadde om af te stappen van het huidige declaratiemodel. Het zou leiden tot 'perverse prikkel' en innovatie in de weg staan. Zorgverleners krijgen vaak een standaardcontract dat volgens de raad weinig ruimte voor eigen initiatief laat.

Verantwoordelijkheid

Erik Schut, gezondheidseconoom aan de Erasmus Universiteit verklaart tegenover De Volkskrant het idee 'heel interessant' te vinden. Volgens hem pakken zorgverzekeraars nu eindelijk de rol zoals deze is bedoeld in het zorgstelsel.' Ook zorgverzekeraars DSW en VGZ hebben dergelijke projecten lopen.

Risico’s

Toch kent ook het nieuwe systeem risico's, zegt Schut. Want hoe zorg je ervoor dat artsen nu niet juist te weinig gaan doen? En hoe voorkom je dat artsen zieke, dure patiënten gaan weren?

Stimuleren met herinvestering

Menzis lost deze problemen voortijdig op door huisartsen een deel van de besparingen terug te laten investeren in hun eigen praktijk. Dat moet de huisarts stimuleren zoveel mogelijk zorg zelf te leveren, maar ook op tijd door te verwijzen. 'Lever je te weinig zorg, dan treden er eerder complicaties op en wordt de patiënt alleen maar duurder', Zegt Bertien Dumas van Menzis tegenover de krant.

Bij het vaststellen van het all-intarief wordt rekening gehouden met de samenstelling van de patiëntenpopulatie en de declaraties uit het verleden.

Bron: De Volkskrant