Het herkennen van huidkanker gaat computers al net zo goed af als menselijke experts. Dit blijkt uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers. Vroege opsporing van de ziekte via een smartphone ligt mogelijk binnen handbereik.

De Amerikanen hebben een Al-systeem ontwikkeld dat is gevoed met grote hoeveelheden data en 127.000 afbeeldingen van verschillende huidaandoeningen. Omdat het zo patronen en verbanden leert herkennen, wordt het mogelijk om bij  nieuwe afbeeldingen te bepalen of het om huidkanker gaat, of dat het een onschuldig iets is.

Aandoeningen herkennen

Een test heeft uitgewezen dat het systeem net iets beter scoort dan dermatologen. Waar het algoritme 96 procent van de kwaadaardige aandoeningen wist te herkennen, hadden de dermatologen het in 95 procent van de gevallen bij het rechte eind. Als het om goedaardige aandoeningen ging, had het Al-systeem dit bij 90 procent van de afbeeldingen door. Dermatologen zagen het in 76 procent van de gevallen.

Smartphones

De wetenschappers zijn van plan hun systeem verder te ontwikkelen zodat het gebruikt kan worden op smartphones. Wanneer mensen zich zorgen maken over een vlekje, kunnen ze gemakkelijk en goedkoop controleren of er echt iets aan de hand is.

Bron: RTL Nieuws