De kant-en-klaarmaaltijd boerenkoolstamppot met worst van de ene supermarkt kan wel twee keer zoveel zout bevatten als die van de andere. De saus van merk zus is wel vier keer zo zout als die van merk zo. Dat constateert de Consumentenbond. De organisatie wil dat er strengere maatregelen komen om voor elkaar te krijgen dat de klanten minder zout gaan eten.

'De huidige zelfregulering voor zoutreductie zet geen zoden aan de dijk', aldus de consumentenorganisatie. Ze roept de Tweede Kamer op bepaalde adviezen over zoutverlaging bindend te maken.

'Smaakgewenning'

'Fabrikanten komen altijd met smoezen als 'langlopend proces', 'smaakgewenning' en 'houdbaarheidsproblematiek'. Maar ons onderzoek laat zien dat een forse zoutreductie helemaal niet zo moeilijk is als fabrikanten ons willen laten geloven. Als de ene fabrikant het kan, waarom de andere dan niet?', aldus Bart Combée, directeur Consumentenbond.

Akkoord Verbetering Productsamenstelling

Het Ministerie van VWS sloot in 2014 samen met het bedrijfsleven het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Er was meteen al kritiek en volgens Combée bevestigen de uitkomsten van zijn onderzoek nu dat de plannen van 2014 ook 'weinig ambitieus' zijn. De doelen worden erg gemakkelijk gehaald: 'Zo voldoen nagenoeg alle braadworsten en alle kant-en-klare lasagne nu al aan de zoutnormen voor eind 2018 en eind 2019. Fabrikanten kunnen met zulke slappe normen de komende jaren rustig achterover leunen.'

De bond onderzocht het zoutgehalte in 181 A-merk- en huismerkproducten van Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl en Plus.

Bron: ANP