Hugo Borst en Carin Gaemers hebben woensdag het 'witboek' overhandigd aan Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid. In het witboek, dat is samengesteld door het Nationaal Ouderenfonds, Borst en Gaemers staan positieve verhalen uit de ouderenzorg. De verhalen komen van verzorgende, mantelzorgers, ouderen en hun familie.

Het boek dient 'ter inspiratie en als leidraad voor de ouderenzorg in Nederland'. Begin dit jaar opende het Nationaal Ouderenfonds het meldpunt Trots op Ouderenzorg. Verhalen die daar zijn binnengekomen zijn nu gebundeld in het witboek.

Positieve veranderingen in de ouderenzorg

Het Nationaal Ouderenfonds hoopt dat de politiek het boek gebruikt 'als bron voor positieve veranderingen in de ouderenzorg', zodat de twee miljard euro die is uitgetrokken voor de verpleeghuiszorg goed terechtkomt. 'Natuurlijk waren wij blij te horen dat er extra geld wordt uitgetrokken voor de verpleeghuiszorg. Maar dat geld moet wel goed besteed worden. Dus wilden wij weten wat wél goed gaat in de ouderenzorg en met welke initiatieven we de ouderenzorg in Nederland kunnen verbeteren', zegt Gaemers.

Het boek werd overhandigd door de 98-jarige Wim Bernsen, die zelf naar volle tevredenheid in een verpleeghuis woont. Zijn verhaal is in het witboek opgenomen. Op de website van het Nationaal Ouderenfonds kun je het witboek downloaden.

Meer jongeren voor de ouderenzorg winnen

De Jonge is blij met de gebundelde verhalen van tevreden ouderen, verpleegkundigen en de mensen om hen heen. Die succesverhalen kunnen ook helpen meer jongeren voor de ouderenzorg te winnen, want dat is één van de grootste opgaven waar de minister voor staat.

Toch is zelfs in het witboek hier en daar wat bezorgdheid en kritiek geslopen. De Jonge, die de komende jaren twee miljard extra mag uitgeven, zegt zorgen niet te willen wegpoetsen. Maar juist om meer personeel te trekken, wil hij ook laten zien dat het in de ouderenzorg niet alleen maar kommer en kwel is.

Mee op inspectie in een verpleeghuis

In een uitzending van Zorg.nu mocht onze cameraploeg mee op inspectie in een verpleeghuis. Benieuwd hoe dat was?

Bekijk het fragment

Bron: Nationaal Ouderenfonds