Het Erasmus MC ontwikkelt een methode om botte artsen op te sporen. Potentiële geneeskundestudenten moeten voortaan eerst een integriteitstest doen. Wie zakt voor de horkentest is niet welkom op de opleiding.

Het ziekenhuis is niet alleen op zoek naar kandidaten met steengoede rapportcijfers. Ook actieve inzet voor de maatschappij en uitstekende studievaardigheden zijn vereist. Toch blijken deze punten niet genoeg te zijn om ‘rotte appels’ in de collegezaal te voorkomen.

Asociaal

Volgens de ontwerper van de selectiemethode, Axel Themmen, heeft de universiteit last van dit soort studenten: ‘Ze stellen zich asociaal op tegen medestudenten en docenten. En het vermoeden bestaat dat dit ook de types zijn die later verkeerd omgaan met patiënten en collega’s. Daarom wil het Erasmus MC selecteren aan de poort.’

400 scholieren

In juni dit jaar werd de integriteitstest door 400 scholieren ingevuld. In februari volgt de nieuwe lichting. Als de studenten met een lage score zich in hun eerste jaar misdragen, zal de uitslag van de test volgend jaar voor het eerst meetellen.

Bron: AD.nl