Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten: het bijvoetpollenseizoen gaat weer van start. Komende week komen geleidelijk steeds meer bijvoetplanten in bloei, melden Jaco van Wezel (Weeronline) en Arnold van Vliet (Wageningen University). Vanaf half augustus kan bovendien de ambrosia lokaal zeer sterk allergeenpollen verspreiden.

De plant bijvoet komt in Nederland vaak voor op braakliggend terrein langs wegen. De pollen ervan veroorzaken klachten bij hooikoortspatiënten die daar gevoelig voor zijn. De start van het bijvoetseizoen loopt ongeveer gelijk met de afloop van het graspollenseizoen. Dat is trouwens dit jaar minder zwaar geweest dan normaal. Mogelijk heeft het recorddroge voorjaar de groei van grassen getemperd.

Lees ook: De verschillen tussen hooikoorts en een coronabesmetting

Concentratie graspollen kan behoorlijk oplopen

Hoewel het graspollenseizoen op z'n retour is, kan de concentratie graspollen bij gunstige weersomstandigheden nog wel behoorlijk oplopen en flink wat hooikoortsklachten veroorzaken. De regen van de afgelopen weken zorgt voor groeizame condities. In combinatie met het droge weer van de komende dagen kan de pollenconcentratie in de lucht flink oplopen.

De piekperiode start vanaf komend weekend en houdt aan tot 11 augustus. Rond eind augustus is het bijvoetpollenseizoen weer voorbij.

Lees ook: Wat is hooikoorts?

Ambrosiapollen zijn in opmars

Na de bloeiende bijvoet is het nog niet gedaan voor hooikoortspatiënten, ook de alsemambrosia is namelijk in opmars. De pollenconcentratie is tot nu toe echter nog zeer laag gebleven. Het plantje gaat namelijk pas groeien als de dagen weer korter worden en de temperaturen hoog zijn.

Ambrosiapollen is zeer allergeen, wat inhoudt dat je al bij een lage pollenconcentratie flinke hooikoortsklachten kunt krijgen als je er gevoelig voor bent.

Benieuwd wanneer jij je moet voorbereiden? Het LUMC heeft een pollenmeting, waarin je kunt zien wat wanneer in bloei komt te staan.

Bron: ANP