Hoofdluis komt niet alleen voor bij leerlingen op de basisschool, ook jongere kinderen en middelbare scholieren hebben regelmatig last van de vervelende beestjes. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een groot onderzoek.

Van alle basisscholieren, gaf 28 procent aan dat ze hoofdluis hadden. Deze leeftijdscategorie scoort daarmee het hoogste. Van de middelbare scholieren was 19 procent besmet geraakt met de luizen en bij kinderen onder de vier jaar ging het om 17 procent. Volwassenen meldden met 11 procent het minst vaak hoofdluis.

Meer meisjes hebben hoofdluis

Opvallend is dat driekwart van de hoofdluismeldingen van meisjes afkomt. 'Mogelijk komt dat doordat meisjes meestal langer haar hebben dan jongens', aldus het RIVM.

Luisbesmetting bij twee op de tien deelnemers

Aan het onderzoek deden in totaal 2000 mensen mee. Gemiddeld meldde bijna twee op de tien deelnemers een luisbesmetting.

Hoe kom je van hoofdluis af?

Hoofdluis is heel besmettelijk, maar kinderen worden er niet ziek van. De beestjes lopen van hoofd naar hoofd. Omdat kinderen op basisscholen vaak dicht op elkaar zitten, kan hoofdluis daar welig tieren. De meeste mensen bestrijden de beestjes door het haar uit te kammen in combinatie met het gebruik van een antihoofdluismiddel.

Bron: ANP