Het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg zal de komende weken een oordeel vellen over de euthanasie op een zwaar demente, wilsonbekwame vrouw. Op het moment dat zij in een Haagse instelling voorafgaand aan de euthanasie alvast een middeltje in haar koffie kreeg voor een rustige inleiding, was zij niet over de plannen ingelicht. Wel had de vrouw ooit opgeschreven dat zij wilde sterven voor zij naar een tehuis zou moeten, maar later voegde zij toe dat ze wel zelf het moment wilde bepalen.

Volgens de specialiste ouderengeneeskunde die de euthanasie verrichtte, zou een laatste bespreking van de aanstaande euthanasie op dat moment niet meer bij de patiënten zijn aangekomen, zei ze woensdag tijdens de zitting. 'Iemand heeft het recht bij wilsonbekwaamheid niet overvraagd te worden.'

Nadat verdere stappen voor de euthanasie werden verricht, richtte de vrouw zich op en vloekte zij, maar dat zou een schrikreactie op de middelen zelf zijn geweest en 'geen verzet'.

'Ze was diep ongelukkig'

De arts is ervan overtuigd dat de vrouw euthanasie wilde, niet alleen door de verklaring, maar herhaaldelijk ook door haar gedrag, waaruit volgens haar bleek dat de vroegere kleuterleidster diep ongelukkig was. 'Ik sta hier met een zuiver geweten', aldus de arts van wie de gezondheidsinspectie echter vindt dat ze 'buiten de kaders heeft gehandeld'.

Bron: ANP