Naar schatting gebruiken drie- tot vijfhonderd tandartsen botox en fillers voor cosmetische doeleinden, schrijft het AD. Volgens het medisch tuchtcollege hebben ze daar geen bevoegdheid voor en mogen zij slechts behandelingen uitvoeren die een tandheelkundig doel dienen.

De tuchtrechter deed uitspraak in een zaak tegen een kliniekeigenares, aangespannen door een cliënte. De behandelde vrouw liep schade in haar gezicht op na een ingreep voor hangende oogleden. De tuchtrechter besliste dat de tandarts geen botox en fillers mag injecteren buiten het mondgebied. 

De laatste jaren besloten honderden tandartsen cosmetische ingrepen te verrichten. Voor hen is de uitspraak in deze zaak een klap. In 2016 ondergingen 240.000 Nederlanders een ingreep met botox en 148.000 met fillers, blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum.

'Inspectie moet tandartsen aanpakken'

Volgens tandartsen kunnen zij de cosmetische behandelingen juist goed uitvoeren dankzij de vertrouwensband die zij met hun klanten hebben. De Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) is blij met de uitspraak. 'Heel fijn dat nu helder is dat tandartsen zich hier niet mee bezig mogen houden,' aldus voorzitter Catharina Meijer. 'Dat is ons een doorn in het oog. We willen dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg tandartsen aanpakt.'

Injectables in het mondgebied

Tandartsen gebruiken botox en fillers doorgaans bij tandenknarsen, klemmende kaken en een gummy-lach.

Bron: AD / RTL Nieuws