Honderden producten waarin sesamzaad is verwerkt worden per direct uit het schap gehaald. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zegt dat er in partijen sesamzaam van drie producenten uit India ethyleenoxide is gevonden.

Volgens de NVWA is dat niet meteen een probleem voor de volksgezondheid, maar is er wel een gezondheidsrisico bij dagelijkse consumptie. Om welke producten het precies gaat, wil de NVWA niet zeggen. Het is volgens de toezichthouder aan bedrijven om de producten waar het om gaat terug te roepen.

Ethyleenoxide is desinfectiemiddel

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) laat aan het ANP weten dat supermarkten begonnen zijn met het verwijderen van de producten. Zij kiezen dan niet alleen voor het weghalen van producten waarvan aangetoond is dat ze afkomstig zijn van een van de drie producenten, maar ook van producten waarvan dat niet direct duidelijk is.

Ethyleenoxide wordt gebruikt als desinfectiemiddel op sesamzaad in India. Het wettelijke maximum voor het middel in sesamzaad is 0,05 mg/kg. Volgens de NVWA blijkt uit meldingen van bedrijven dat verschillende partijen sesamzaad van drie producenten uit India zijn verontreinigd met een hoeveelheid ethyleenoxide die boven het vastgestelde maximum ligt.

Lees meer hierover bij de NVWA.