Eén op de tien senioren in Nederland heeft behoefte aan meer sociaal contact, wat neerkomt op in totaal driehonderdduizend ouderen. Vooral stedelingen en alleenstaanden hebben behoefte aan meer contact. Dit blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB en omroeporganisatie KRO-NCRV.

De meeste senioren hebben wekelijks sociale contacten. Acht op de tien zijn hier dan ook tevreden over. De Nederlandse ouderen geven een gemiddeld rapportcijfer van 7,5 aan hun sociale leven. Hoe meer contacten, hoe beter het sociale leven wordt ervaren, blijkt uit het onderzoek. Senioren met kinderen en met een partner geven hogere rapportcijfers dan kinderloze senioren en alleenstaanden.

Twee op de tien senioren zegt behoefte te hebben aan meer sociale contacten. Eén op de tien senioren ziet geen enkele vriend of geen enkel familielid op regelmatige basis, aldus de organisaties. 

Koffie drinken

De sociale contacten die het meest plezier geven, zijn thuis samen koffie drinken en praten, gevolgd door uit eten gaan en samen dingen ondernemen. Nieuwe contacten maken doen ouderen het liefst via groepsactiviteiten vanuit bijvoorbeeld het buurthuis of de kerk, door samen te fietsen of wandelen, gevolgd door een museum- en theaterbezoek of andere culturele activiteiten.

Deze week gaat de Week Tegen Eenzaamheid weer van start. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd. Kijk voor meer informatie op de website.

Bron: KBO-PCOB / KRO-NCRV