De Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht heeft met succes een hond van een nieuw 3D-geprint schedeldak voorzien. De operatie vond eind vorig jaar plaats, maar is nu pas bekendgemaakt. De patiënt is inmiddels thuis en maakt het goed. Het is volgens een woordvoerder voor het eerst dat een dergelijke operatie in Europa is uitgevoerd.

De hond, een Siberische husky, had een tumor in de schedelwand, een osteoom. 'De tumor die naar binnen en buiten groeide was zo groot dat de hersenen werden weggedrukt waardoor een nieuw schedeldak nodig was', legt de universiteit uit.

Op basis van een CT-scan kon een schedeldak voor het dier worden geprint van titanium. 'Een belangrijk voordeel van het 3D-printen van een schedeldak is dat het perfect op maat gemaakt kan worden voor het individu, en er kan een rand geprint worden van poreus titanium. Deze rand zorgt ervoor dat het bot kan ingroeien in het implantaat en kan integreren in de schedel', aldus dierenarts Björn Meij.

Ook mogelijk bij mensen

De ervaringen die op dit vlak met dieren worden opgedaan, moeten ook mogelijkheden opleveren voor mensen. In het ziekenhuis in Tilburg wordt dit al gedaan. Als iemand na een ernstig ongeluk of hersenbloeding zodanig de schedel heeft beschadigd, kan het gebeuren dat er een soort van deuk ontstaat in het gezicht. Er wordt dan een 3D doorsnee van de schedel gemaakt en vervolgens wordt met een 3D-printer het ontbrekende deel op maat gemaakt. Zo kan het gat meteen worden opgevuld.

Kijk ook dit fragment: 3D schedelreconstructie

Bron: ANP