Homo- en biseksuele jongeren worden twee keer vaker online gepest, gestalkt of bedreigd dan heteroseksuele leeftijdsgenoten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek onder jongeren van 12- tot 25-jarigen.

In 2018 werden 140.000 jongeren online lastiggevallen. Een op de twintig heteroseksuele jongeren had hier last van, tegenover ruim twee op de twintig homo- en biseksuele leeftijdsgenoten. De laatstgenoemde groep heeft vooral meer te maken met seksueel getinte incidenten.

Slecht slapen

Jongeren voelen zich vaak emotioneel beschadigd als ze online zijn lastig gevallen. Grofweg de helft van de slachtoffers denkt er regelmatig aan terug, is er boos over of slaapt slecht. Toch vinden ze meestal niet dat ze slachtoffer zijn van een misdrijf, aldus de onderzoekers. Een op de twintig slachtoffers deed aangifte bij de politie.

Meisjes hebben overigens vaker dan jongens last van vervelend gedrag op internet. Zij hebben meer te maken met online stalking, roddels, of pestgedrag. Ook gaat het bij meisjes vaker om seksueel getinte incidenten.

Update 13:15 uur: reactie COC en LAKS

'Het is 2020, laten we nou eens accepteren dat het niet uitmaakt wat je seksuele oriƫntatie, genderidentiteit of geslachtskenmerken zijn', zegt belangenorganisatie COC. Volgens het COC is "homo" het meest gebruikte scheldwoord op school. De organisatie zegt dat het vaak beter gaat met lhbti-scholieren als de school duidelijk stelling neemt tegen pesten. Oosenbrug raadt lhbti-jongeren aan om steun te zoeken. 'Blijf er niet mee zitten. Meld het bij je ouders, een docent, of iemand die je vertrouwt, zodat er een oplossing kan komen.'

Belangenbehartiger voor scholieren Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) herkent de uitkomsten van het CSB-onderzoek. 'De zorgwekkende conclusies van het onderzoek zijn voor ons geen verrassing', zegt LAKS-voorzitter Pieter Lossie. 'Al jaren krijgen wij signalen van scholieren dat het slecht gesteld is met de onlineveiligheid.'

Bron: ANP