Frankrijk stopt met het vergoeden van homeopathische geneesmiddelen. Minister van Volksgezondheid Agnes Buzyn kondigde aan dat vanaf begin 2021 de vergoeding komt te vervallen.
De Franse regering reageert daarmee op een advies van de Franse gezondheidsautoriteit (AFSSAPS). Die kwam na onderzoek tot de conclusie dat de homeopathische middelen weinig effect hebben.

Eerder dit jaar nam ook de Franse consumentenbond homeopatische middelen onder vuur. 'Wat niet werkt, mag geen geneesmiddel heten', was het besluit van de consumentenorganisatie nadat er 55 homeopathische medicijnen onderzocht. Negen middelen werden zelfs afgeraden.

Fransen krijgen nu nog 30 procent van hun homeopathische middel vergoed. Dat wordt volgend jaar eerst 15 procent. In 2021 stopt de vergoeding volledig. Het vergoeden van homeopathische middelen kostte de Franse regering het afgelopen jaar zo'n 125 miljoen euro.

Hoe zit het met de vergoeding in Nederland?

In Nederland zitten homeopathische behandelingen niet in het basispakket, al kunnen mensen zich er wel aanvullend voor laten verzekeren. Aan de vergoeding zitten wel een aantal regels verbonden. Er wordt gekeken waar en hoe het geneesmiddel geregistreerd staat en wie de fabrikant is. Het middel dient door een huisarts, medisch specialist of een (BIG) arts te worden voorgeschreven. Sommige zorgverzekeraars staan toe dat homeopathische geneesmiddelen wél worden voorgeschreven door een alternatieve zorgverlener. Je kunt hiervoor het beste contact opnemen met je zorgverzekeraar. Ook moet de aflevering van het homeopathische geneesmiddel via de apotheek lopen.  

Andere landen  

In het Verenigd Koninkrijk, België, Zweden en Oostenrijk werden al eerder soortgelijke beslissingen genomen. 

Bron: ANP, AD, Zorgwijzer.nl