De Haagse 'borstendokter' Rock G. moet zich vanaf dinsdag opnieuw verdedigen. Hem wordt verweten dat hij patiënten heeft mishandeld, verminkt en opgelicht. Drie jaar geleden werd hij vrijgesproken door de rechter, maar het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep.

Patiënten waren soms ernstig verminkt door infecties en fouten. In totaal hadden 121 mensen zich gemeld. Tien zaken werden tijdens het proces in de rechtbank behandeld.

Fouten

De rechter oordeelde destijds dat G. fouten had gemaakt. Hij had de ingrepen niet in het juiste type operatiekamer verricht en niet onder de juiste hygiënische omstandigheden. Ook had hij geen goed onderzoek verricht naar de oorzaak van afstotingsverschijnselen. Echter, deze fouten waren niet ernstig genoeg om hem te straffen.

Kritiek

Deskundigen oordelen hard over de medische verrichtingen van G., zijn gebrek aan kennis en de technieken die hij gebruikte. Borstvergrotingen voerde hij uit met een 'mama-navigator', een experimenteel apparaat dat vergeleken kan worden met een kitspuit. G. zelf spreekt van een 'hetze'.

Patiënten

Tientallen patiënten van de Haagse 'borstendokter' Rock G. kregen klachten na zijn ingrepen. Sommigen ondervinden nu, bijna tien jaar later, nog altijd hinder. Ze hebben meerdere hersteloperaties achter de rug, hebben nog altijd dagelijks pijn en de klachten zijn waarschijnlijk blijvend.

Reactie verdachte

De Haagse 'borstendokter' Rock G. 'baalt enorm' van de ellende die zijn patiënten ondervonden na zijn behandelingen. Maar het is niet zijn schuld, benadrukt de voormalig plastisch chirurg bij het gerechtshof in Den Haag. Het waren complicaties, geen fouten en zeker niet door zijn toedoen.

Voorwaardelijke celstraf

Er was drie jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De medische tuchtrechter had G. eerder al definitief uit het artsenregister geschrapt.

Voor het hoger beroep zijn drie dagen uitgetrokken, namelijk dinsdag, woensdag en donderdag.

Bron: ANP