Een dag parkeren bij het ziekenhuis kost je soms wel 45 euro. Dat meldt Radar in de uitzending van afgelopen maandag. Als je regelmatig naar het ziekenhuis moet, lopen de kosten flink op. Tweede Kamerlid Nine Kooiman (SP) pleit voor afschaffing van parkeerkosten bij ziekenhuizen.

Volgens Kooiman zijn de parkeertarieven een melkkoe voor de ziekenhuizen. Er zijn maar een paar ziekenhuizen waar gratis geparkeerd kan worden: het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk, het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen in Terneuzen, het Refaja in Stadskanaal, Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland, VieCuri Medisch Centrum in Venray.

Top 3 duurste parkeertarieven

De top 3 duurste ziekenhuizen om te parkeren zijn het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis (OLVG) Oost in Amsterdam (4 euro per uur) , het VUmc in Amsterdam (3,53 euro per uur) en het Havenziekenhuis in Rotterdam (3,20 euro per uur). Als het om dagkaarten gaat ben je met 45 euro het duurst uit in het Havenziekenhuis, bij het OLVG kost een dagkaart 36 euro en bij het VUmc moet je 30 euro neerleggen voor een dagje parkeren.

Veel mensen denken dat ze deze kosten kunnen declareren bij hun zorgverzekeraar, maar dit klopt niet. Wel dekt de basisverzekering de reiskosten van en naar het ziekenhuis voor bepaalde patiëntgroepen. De Belastingdienst laat onder bepaalde voorwaarden aftrek toe van vervoerskosten bij ziekte of invaliditeit en reiskosten die patiënten en hun gezinsleden maken vanwege regelmatig ziekenhuisbezoek.

Reactie OLVG

Het OLVG Oost reageert als volgt: 'Als wij het tarief lager zouden maken dan het tarief buiten, dan komen er veel mensen van buiten hier hun auto neerzetten, en die gaan dan winkelen.'

Bekijk het fragment:

Bron: Radar