Jaarlijks overlijden 10.000 tot 15.000 Nederlanders aan de gevolgen van vieze lucht en herrie. Vooral rond Schiphol en Amsterdam zijn de gezondheidsrisico's hoog, meldt RTL Nieuws op basis van gegevens van het RIVM.

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws maakte een kaart op basis van schattingen van het RIVM, die voor het hele land het risico toont op ziekte of vroegtijdig overlijden als gevolg van vervuilde lucht of geluidsoverlast door verkeer, industrie en luchtvaart. Rond Schiphol, Amsterdam en Rotterdam is dat risico soms wel drie keer groter dan bijvoorbeeld in Drenthe, Groningen of op de eilanden. Randstedelingen hebben daardoor volgens Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht, een verhoogde kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en ernstige longaandoeningen.

Luchtvervuiling Amsterdam
Bron: RTL Nieuws | Data: RIVM | Kaartgegevens: Kadaster, © CARTO
Vieze-lucht-en-herriekaart

Voor een interactieve kaart klik je op deze link.

Enorm probleem

'Dit is niet een klein beetje een probleem. Dit is een enorm probleem. Het gaat over duizenden mensen. Er gaan tien tot vijftien keer meer mensen dood aan deze factoren dan aan ongelukken in het verkeer. De Randstad is één van de meest vervuilde gebieden van Europa. En toch wonen er enorm veel mensen boven op elkaar', aldus van Schayck tegen RTL Nieuws. 'Ik zou wonen in Amsterdam zeker niet aanraden. Amsterdam is een fantastische stad, maar zeker niet gezond. Net als andere sterk vervuilde plekken. Je rookt op de meest vervuilde plekken ongemerkt elke dag vijf tot tien sigaretten.'

Meer aandacht nodig

Hij is niet de enige die waarschuwt voor de risico's van vervuilde lucht. Professor Lex Burdorf van het Erasmus MC deed eerder al onderzoek naar de invloed van diverse factoren uit het milieu op de menselijke gezondheid. 'Mensen leven jaren in ongezondheid doordat ze worden blootgesteld aan te veel stikstof, fijnstof en omgevingsgeluid. Ze veroorzaken ziekte, maar je gaat er ook eerder dood aan', zei Burdorf tegen RTL Nieuws. Volgens Burdorf laat de kaart zien dat er meer aandacht nodig is voor de gezondheidseffecten van Schiphol. 'Vliegverkeer moet veel meer onderwerp worden van de discussie. Wat mij betreft moeten we het niet hebben over uitbreiding, maar eerder over hoe we huidige gezondheidseffecten kunnen verminderen', aldus Burdorf tegen de nieuwssite.

Volgens de Maastrichtse hoogleraar kan verhuizen voor astmapatiënten veel verlichting bezorgen: 'Als je een kind hebt met astma, verhuis dan - als en zodra het kan - naar Overijssel, Groningen of een eiland.'

Bron: ANP MediaWatch / RTL Nieuws