Een kruidenpreparaat dat ervoor zorgt dat je snel tot rust komt en tegelijk 'fris en alert' blijft, dat klinkt heel handig als je stress ervaart, een examen moet doen of ergens tegenop ziet. Maar werkt het product echt?

Consumentenprogramma Radar besteedde in de radio-uitzending op 13 april aandacht aan de pillen van A. Vogel Passiflora Rustgevend Extra Sterk. Deze pillen beloven rust voor lichaam en geest. A. Vogel adviseert een pil, met passiebloem, citroenmelisse en valeriaan, een uur voor het stressmoment in te nemen en een half uur van tevoren nog een. Het kruidenpreparaat mag wel wat kosten, want voor dertig pillen betaal je elf euro.

Kijk hier het fragment: 'Veel te hoge dosering plantenextract in pillen A. Vogel'

Hele hoge dosering

Volgens de website van A. Vogel krijg je per dagdosering van twee pillen 4492 milligram aan plantenextract binnen. Volgens Yvonne Tak, doctor in de analytische chemie en apotheker, verbonden aan het UMC Utrecht, is die dosering hoog. 'Passiebloem, citroenmelisse en valeriaan werken kalmerend, maar in deze dosering maken ze je vooral slaperig. Ik zie in onderzoeken een dagdosering van 300 tot 600 milligram van die planten', zegt Tak tegen Radar. De dosering in de pillen van A. Vogel is acht tot veertien keer zo hoog. 'Ik zou ze niet gebruiken als je rijexamen moet doen', voegt Tak toe.

Risico's van hoge dosering

Tak legt uit dat je van passiebloem hartritmestoornissen kan krijgen. 'Dat was de eerste hit toen ik zocht in de literatuur en daarbij ging het om een lagere dosering. Van valeriaan is bekend dat het op lange termijn leverproblemen kan opleveren. Als je deze planten op een zonnige dag oogst, kunnen de concentraties veel hoger zijn. Je weet dus niet hoeveel werkzaam bestanddeel er precies inzit.'

Volgens Tak is de beste manier om stress tegen te gaan, door goed te slapen, eten, bewegen, een goed dagritme te hebben en voldoende te ontspannen. 'Als je toch heel erg last hebt van hoogoplopende spanning, kun je het best naar de huisarts gaan. Die schrijft dan bètablokkers voor.'

Reactie van A. Vogel

A. Vogel heeft geen inhoudelijke reactie gegeven. Wel zegt A. Vogel dat het product veel trouwe gebruikers heeft die het hoog waarderen.

Bron: Radar